Sådan vasker og vedligeholder du dit lammeskind - så det er pænt hele livet

23. marts 2022
7 minutters læsetid
kan lammeskind vaskes?

Lammeskind kan holde en livstid - hvis ikke flere - såfremt du passer ordentligt på det. Det kræver, at du løbende rengør og vedligeholder dit lammeskindstæppe

Og det er faktisk langt nemmere, end man umiddelbart skulle tro. Du får en masse gode råd i denne guide til rengøring og vedligeholdelse af lammeskind - så du også kan få glæde af dit lammeskind i lang, lang tid endnu.

Kan lammeskind vaskes?

Lammeskind kan vaskes, men grundet materialets naturlige funktioner, vil det sjældent være nødvendigt. Der er nemlig en voksagtig belægning på de ydre lag af lammeskindsfibre kaldet lanolin. Lanolin stammer fra latin og betyder bogstaveligt talt fåreolie.

Den naturligt forekommende lanolin gør fibrene glatte, hvilket betyder, at det er sværere for støv, snavs og væske at sætte sig fast i ulden. Derudover hæmmer lanolin også væksten af bakterier.

Resultatet er, at dit lammeskindstæppe vil modstå skidt og lettere frigive snavs. Det betyder, at det sandsynligvis ikke skal vaskes så ofte, som du tror.

For det meste burde du være i stand til at holde dit lammeskindstæppe i perfekt stand med disse tre enkle trin:

 1. Støvsug grundigt en gang om ugen ved hjælp af en almindelig støvsuger. 
 2. Tag jævnligt dit tæppe udenfor og giv det en sund rystetur.
 3. Hvis du spilder på tæppet, skal du forsigtigt duppe pletten med en fugtig klud - du må ikke tvære skidtet rundt i tæppet.

Hvis du får indarbejdet en rengøringsrutine med de 3 trin ovenfor, er der gode chancer for, at dit tæppe holder hele livet.

Men selvfølgelig kan der ske uventede ulykker. Hvis du oplever, at duppe pletten ikke er nok til at fjerne skidtet, så prøv at køre det under koldt vand.

 • Hold den beskidte del af dit lammeskind under en rindende kold hane i et minut eller to.
 • Brug derefter et håndklæde (papirservietter fungerer også godt) og tryk forsigtigt ned for at suge den resterende væske op.
 • Hvis det våde område ender med at blive ret stort, så prøv at stå på håndklædet og trykke forsigtigt med fødderne.

Nu er dit lammeskind med al sandsynlighed rent og flot igen. Hvis du derimod føler, at det stadig trænger til yderligere rensning, kan du overveje at få det renset hos en professionel.

Kan jeg maskinvaske et lammeskindstæppe?

Selvom en vaskemaskine er hurtig og effektiv, er der visse risici forbundet med maskinvask. Til rengøring af lammeskind bør du prøve de andre råd først - og maskinvask til sidst, hvis alt andet fejler. 

Hvorfor? For selvom maskinvask efterlader lammeskindsfibrene i flot tilstand, vil bagsiden bestemt ikke have godt af det.

Lammeskindstæpper har enten en bagside af læderpels eller ruskind. Hvis dit tæppe har ruskindsbagside, skal du kun rense det. Du skal absolut ikke putte ruskind i vaskemaskinen.

Hvis dit tæppe har en bagside af læderpels, så kan du teknisk set godt maskinvaske det. MEN! Vær opmærksom på, at efter du har nedsænket tæppet i vand, kan læderbagsiden hærde og miste sin oprindelige form. Af den grund er der chance for, at tæppet aldrig kommer til at se ud, som det gjorde, før du maskinvaskede det.

Hvis du stadig er fast besluttet på at smide dit tæppe i vaskemaskinen, så sørg for, at:

 • Vaske i varmt vand (40°C).
 • Indstille maskinen til en skånsom cyklus.
 • Brug et mildt flydende vaskemiddel, der er velegnet til håndvask.

Hvordan lufttørrer jeg et lammeskindstæppe efter vask?

[ux_image id="145239"]

Du har vasket dit lammeskind, og nu vil du gerne have det tørt, før du sætter det på plads igen. Her er lufttørring uden tvivl den rigtige vej at gå:

 • Placer dit tæppe udenfor på en blæsende dag - eller indendørs, hvis du har et 'afsides' sted.
 • Sæt den fast på tørresnoren, hæng den over en stol eller læg den fladt på jorden.
 • Hold det væk fra direkte sollys (især hvis skindet er farvet, for ellers falmer farven).
 • Lad det tørre naturligt i et par dage. Tålmodighed er en dyd!

Kan jeg tørretumble et lammeskindstæppe?

Det korte svar på dette ofte stillede spørgsmål er: NEJ. Du bør aldrig putte et lammeskindstæppe i tørretumbleren. Lufttørring er den eneste rigtige løsning, selvom det tager lidt længere tid.

Kan jeg bruge varmeapparater til at tørre lammeskind?

Du kan blive fristet til at smide dit lammeskind over eller i nærheden af ​​et varmeapparat for at fremskynde tørringsprocessen - fx en radiator eller brændeovn. Dette er hverken nødvendigt eller anbefalet. Selvom uld er naturligt flammebestandigt, ønsker du ikke at risikere at brænde ulden.

Lufttørring over et par dage kan tage lidt længere tid, men er den bedste tilgang til at sikre kvaliteten af ​​dit lammeskind - og ikke mindst til at sikre din sikkerhed i hjemmet.

Hvor ofte skal et lammeskindstæppe rengøres?

Lammeskindstæpper er både holdbare og robuste. Du vil blive overrasket over, hvor meget de kan absorbere. Som noget andet, hvis du passer ordentligt på den lige fra starten, vil du forlænge dens levetid og holde den flot i længere tid. Det betyder:

 • Støvsugning ugentligt med almindelig støvsuger.
 • Giv jævnligt dit tæppe en rask rystetur.
 • Dup små pletter med en fugtig klud.
 • Lejlighedsvis børstning af lange uldtæpper (ikke påkrævet for korte uldtæpper).
 • Undgå så vidt muligt at udsætte lammeskind for direkte sollys.
 • Hold tæppet tørt - opbevar ikke dit lammeskind i fugtige eller våde omgivelser.

Vil daglig støvsugning skade mit tæppe?

Ugentlig støvsugning vil holde dit lammeskindstæppe rent og i tip-top stand. Du kan med fordel indarbejde det i din sædvanlige rengøringsrutine. Støvsuger du dit tæppe for ofte (fx dagligt), risikerer du at beskadige uldfibrene.

Hvordan kan jeg gøre mit lammeskindstæppe blødt efter vask?

Uldfibrene i dit lammeskindstæppe elsker at blive vasket. De vil fremstå rene, bløde og smidige, og du behøver ikke at gøre andet for at blødgøre dem.

Du kan dog opleve, at læderet på dit lammeskind er hærdet efter vask.

Her er et godt tip - du kan blødgøre skindet efter vask ved at banke bagsiden af ​​lammeskindet med en træpind, når det er tørt. Det vil måske være nemmest for dig at sætte det fast på tøjsnoren for at gøre dette, eller du kan hænge det over et hegn.

At slå læderet er faktisk en del af den originale garvningsproces og vil hjælpe med at genoprette den smidige læderfornemmelse - og så fungerer det også som fin styrketræning!

Hvordan gør jeg mit lammeskind luftigt igen?

[ux_image id="145240"]

Hvis dit lammeskind får en masse kærlighed, kan du med tiden opleve, at uldfibrene bliver en smule fladere. Dette er især tilfældet, hvis du har et langt uldtæppe i lammeskind.

Frygt ej! Der er et par enkle ting, du kan gøre for at holde den bløde dun-fornemmelse i live:

 1. Få indarbejdet en regelmæssig rengøringsrutine fra starten - en ugentlig støvsugning og en regelmæssig rystetur. At gøre disse to enkle ting vil betyde, at dit lammeskindstæppe ikke er tilbøjeligt til at blive fladt.
 2. Børst dit lammeskind fra tid til anden. Brug en stålbørste (en stålkam til kæledyr fungerer godt) til at løse uldfibrene ud.
 3. Hvis dit lammeskind ser lidt kruset ud efter børstning, så prøv at bruge en sprayflaske med vand til let at sprøjte uldfibrene med og derefter forsigtigt skrubbe med hænderne.

Skal jeg regelmæssigt børste mit lammeskindstæppe?

Så længe du støvsuger ugentligt og giver dit lammeskind en regelmæssig rystetur, behøver du ikke at børste det så tit.

Et langt uld (uklippet) lammeskindstæppe vil have gavn af lejlighedsvis børstning med en stålbørste. Der er ingen grund til at børste korte uldtæpper.

Hvordan vedligeholder man et lammeskindstæppe for at få det til at holde længe?

En af de ting de bedste ting ved lammeskind er dets holdbarhed. Forudsat at du passer ordentligt på dit lammeskind, vil det være en trofast ven for livet. Du kan stole på, at uldens naturlige evne til at modstå pletter og snavs vil holde liv i lammeskindstæppet.

Her er 5 gyldne råd til vedligeholdelse af dit lammeskindstæppe:

 1. Undgå direkte sollys. Dette stopper UV-skader og falmning.
 2. Støvsug ugentlig med en almindelig støvsuger.
 3. Ryst jævnligt støv og snavs af tæppet.
 4. Dup pletter med det samme. Gnid ikke pletterne ind i ulden!
 5. Farvede tæpper bør kun kemisk renses.

Skal jeg anvende plejeprodukter til pleje af lammeskind?

Uld har sit eget indbyggede plejesystem. Naturligt forekommende olier (som lanolin) gør uldfibrene bløde og smidige, så der er ingen grund til at påføre noget ekstra. 

Du behøver derfor ikke anvende nogle særlige plejeprodukter - lammeskindet gør det hele selv!

Som nævnt tidligere kan det dog være nødvendigt med kemiske rengøringsmidler til rens af farvede lammeskindstæpper.

Hvordan gør jeg mit lammeskindstæppe hvidt igen med årene?

[ux_image id="145241"]

Hvis du har et hvidt lammeskindstæppe, vil du måske opleve, at det med tiden begynder at se en lille smule gult ud. Dette er sandsynligvis en naturlig konsekvens af alder og/eller eksponering for sollys.

Du kan prøve at få tæppet professionelt renset med en speciel uldblegningsløsning, men selv dette vil desværre ikke helt fjerne den gullige farve.

Din bedste løsning er faktisk forebyggelse.

 • Se på det rum dit lammeskindstæppe er placeret i - er der luft og god ventilation?
 • Sørg for, at dit tæppe ikke udsættes for direkte sollys.
 • Undgå at have dit tæppe i områder med høj luftfugtighed (fx ved siden af ​​et airconditionanlæg).
 • Hvis du ikke bruger dit lammeskind, skal du sørge for, at det opbevares i et køligt, mørkt og godt ventileret rum/skab.

Se også vores bedste råd til hvordan du indretter med lammeskind i din bolig. Dette kunne eksempelvis være inspiration til en hyggelig udestue.  

Som nævnt tidligere kan det dog være nødvendigt med kemiske rengøringsmidler til rens af farvede lammeskindstæpper.Pas dog også på dine smykker hvis du bruger kemisk rens. Dette kan være slidende på f.eks. guldsmukker. Læs eventuelt denne guide til pleje og rens af smykker hvis uheldet er ude.

Inspiration & Nyheder

Gør som 20.000+ andre, og modtag nyheder og inspiration direkte i indbakken.

  MIOMIO fysisk butik

  Besøg vores fysiske butik i hjertet af Viborg.
  Ll. Sct. Peder Stræde 12, 8800 Viborg

  Abningstider:
  Mandag – Torsdag kl. 10.00 – 17.30
  Fredag kl. 10.00 – 18.00
  Lørdag kl. 10.00 – 14.00

  Copyright © 2023 MIOMIO ApS